Miljenko Stančić - Varaždin |
Varaždin je lijep i po suncu i po kiši.
Pregršt muzeja i galerija ispuniti će vam vrijeme uz laganu šenju - lagodno više nego ugodno popunjenim ulicama grada.
Sve je dostupno pješice - krenite na put lokalnim cestama, bilo autom, bilo autobusem, počevši od Sesvetskog Kraljevca, preko krasnog sesvetskog prigoja, Sublinca, Brezničkog Huma, Sv. Ivana Zeline, Novog Marofa sve do Varaždina.
Ne trebam spominjati posebno Okić i Plešivicu te okolna vinogorja.
Jednodnevni, skroman izlet u Varaždinu može otprilike izgledati ovako:
> započnite na poznatom Varaždinskom "placu"
varazdinskiplac.hr
p.s. probajte neki proizvod od meda, a i izvrsno desertno vino od višnje lokalnog medara,
cijena izvrsna (kiosk na tržnici - zatvoreni dio)!
> pa posjetite Galeriju Miljenka Stančića
GALERIJA
Miljenko Stančić - autor/kipar: Petar Hranuelli |
> Muzej Anđela je odmah blizu, nezahtjevan i zanimljiv ...
angelsmuseum.com
p.s.: obavezno neka vas gospon Prstec uputi u svoj "Anđelinjak" - to morate vidjeti!
> kavica u obnovljenoj kavani "Grofica Marica" (krasne slastice, Varaždinski klipić, kava, a kuhano vino - jedan fajn Glühwein!)
Varaždinski klipići
Varaždinski klipići :
Znameniti recept Varaždinskog kraja, zaštićen, supruga i ja imamo sreće što smo nekada ljetovali gđom Francikom, nekadašnjom voditeljicom varaždinske Gradske kavane gdje se sve začelo, te od nje dobili recept a mojoj supruzi ispadaju božanstveno, promatram ju, bolji sam u pecivima i sl. ispadaju mi dobri ali nije to TO, evo pa se okušajte, ispast će Vam odlično, ali da li kao mojoj supruzi ….
recept
> prošetajte i pogledajte pokoju palaču ....
> Uržulinski trg i Sajam obrtnika....
> TZ Varaždin (krasni suveniri, kupite VIS- ov kišobran s lokalnim motivima ili lepoglavskom čipkom)
vis-cro
> restoran Vuglec ili neku drugu gostionicu na putu...
OKOLICA
> ako ste s autom zaustavite se u restoranu "Vuglec Breg" ili "Vinariji Šafran" (Breznički Hum)
Nećete požaliti - jednodnevni izlet onako gospodski - kao u pravih Herrschaften, ne!
Pođite i slijedite domaći poziv na druženje: Komm' mit nach Varaždin!
Varaždinski mlinci
Ako mislite da uz ove mlince ide picek ili purica, prevarili ste se. Dovoljni
su mlinci, malo špeka i sira te masti i jelo je gotovo. A varaždinski - jer bez
varaždinca to ne bi bilo to.
Sastojci
- 800 g domaćih mlinaca
- 50 g maslaca
- 100 g sira
- 2 dcl slatkog vrhnja
-
Za nadjev:
- 1 dcl ulja
- 200 g sušenog hamburgera
- 800 g svježeg kravljeg sira
- sol
- papar
- 3 dcl kiselog vrhnja
Priprema
-
Za nadjev, na ulju prepržimo hamburger narezan na kockice, dodamo ga protisnutom siru, posolimo, popaprimo i sve pomiješamo s kiselim vrhnjem tako da smjesa postane glatka.
-
Mlince oparimo u kipućoj slanoj vodi i dobro pazimo da se ne potrgaju. Ohladimo ih i posušimo.
-
Posudu u kojoj ćemo peći mlince premažemo maslacem i slažemo jedan red mlinaca, jedan red nadjeva i to tako da svaki red mlinaca poškropimo uljem, a najgornji sloj posipamo ribanim sirom.
-
Sve prelijemo slatkim vrhnjem i zapečemo 40 minuta u pećnici.
Posluživanje
Mlince možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao samostalno jelo.
ili:
Sastojci:
- 40 dag mlinaca
- 10 dag sušenog špeka (hamburgera)
- 40 dag svježeg sira
- 3 dl kiselog vrhnja
- 3 dl slatkog vrhnja
- malo masti
- sol
- papar
- malo maslaca
- 5 dag naribanog sira varaždinca
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen