07. - 12.10.2013. - Garešnica, Daruvar, Bjelovar, Popovača i Voloder - jeste li čuli za bilogorsko mjesto Jabučeta?
Posjetih Garešnicu i okolicu - krasan smještaj, jeftin "frizeraj", izniman medicinski "wellness", izvrsne autobusne veze za obilazak Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Zašto tamo - pa eto zato : nikada tamo bila, od sramote (kako bi rekla moja majka)!Na Sajmu županija održanog u Zagrebu u rujnu, netko mi gurne u ruku prospekt hotela i evo ideje za mali izlet (vidi linkove u nastavku), a ja : put pod noge!
Garešnicu dijeli rijeka Ilova, naselje na lijevoj obali spada pod Moslavinu, a naselje na desnoj već je Slavonija! Iako je upravno središte Bjelovar, Garešnica gravitira Kutini i Moslavini.
Mjesto je još u "davnoj Jugi" bilo poznato po lovu i ribolovu, stoga i hotel za brojne Talijane i Slovence. Naime u neznanju upitah prvo jutro recepcionarku, šta se to zbivalo na hodnicima hotela u 04:00 ujutro, neko komešanje?! Pa, jednostavno, ustali se lovci, kako bi pošli na čeku, naravno prije toga poslužen je doručak!
Tu je i mjesto Hrastovac, koje vas ugodno pozdravlja na njemačkom jeziku "Willkommen in Eichendorf!" - nekoć je to bilo mjesto pretežito njemačke manjine.
Daruvar krase krasne toplice, predivni parkovi i perivoji, stari grad i nasljeđe još uvijek sretno prisutne češke manjine. A grad Marije Terezije, Bjelovar, krasan ja za šetnju te posjetu velebnoj tržnici i krasnoj kavi na tzv. bjelovarskoj špici.
Okolica vrvi vinarijama, malim OPG-ovima, proizvođačima još uvijek domaćih i autohtonih proizvoda. Pa dragi moji, šta bi vi više, znam: Tunis, Antaly-u, Maroko. Nemam ništa protiv, ali odabrah' domaće. Cijene? Ma kakve cijene - badava, to se ne zove cijena, to je doživljaj, odmor, raspust, kako hoćete! Čirilice još nema, a budući da sam istu učila u školi, s tim nemam problema. Kontinentalna Hrvatska nudi neizrecivo jeftin, ali kvalitetan smještaj - sve ostalo je gotovo badava.
Zorka Sever - Kukuruzi - Muzej Moslavine, Kutina |
Nikako ne smijete propustiti predivnu Moslavačku goru i ljepote okolnih vinograda. Popovača, Potok, Voloder (navratite u Kutinu) - sjajno - još bolji ljudi, a vina toliko krasna - divota neizreciva! Imah sreću kušati prva ovogodišnja bijela - i mogu vam kazati - gotova su - još malo sumpora za jasnoću - ma biti će krasnih Škrleta, Chardonnay-a i bijelih Cuvee-a! Crnog niti u Moslavini više nedostaje, Dalmatinci - OPREZ! Ma kakav tzv. novi pelješki Imperator, tamo pijte Opol i Plavac iz domaće, kućne radinosti! Dakle ukratko, obvezno posjetite Voloderske i Daruvarske vinske ceste!
Znate li šta je "Gvirc ili Gwerc"? Fantastično vino od meda - ma ludnica. Domaćin iz Jabučete počasti me s dvije krasne čaše, na sreću sam imala prijevoz :)!
Medovina ili gvirc, gverc je vino od meda pored medene rakije (medica, medenica, medovača) najvjerojatnije jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek konzumirao. Medovinu dobijemo fermentacijom otopine prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje (medljika, kesten...) da dobijemo što tamniju boju. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno, obično oko 13-14% alkohola ali i kao bezalkoholno piće. Kvaliteta obje vrste ovisi o kvaliteti meda, samom postupku prilikom fermentacije i skladištenja i grožđu. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma. *www
Jabučeta |
Hotel Garić Garešnica
Turistička zajednica
Galerija Alan Bjelovar
Wellness-Centar-Lotos-Garesnica
Adresa:
VLADIMIRA NAZORA 1 A
43280 Garešnica
Tel/Fax: 043 / 533032
> preporučam medicinsku masažu i saunu (!)
Frizerski-salon-LOKNICA
Lokacija V. Nazora 18, 43280 Garesnica
Pon - Pet: 8:00 - 19:00
Sub: 8:00 - 14:00
> šišanje, pranje, feniranje - 40 kn - sjajno (!)
Cazmatrans
Na žalost nemojte očekivati previše od lokalnih muzeja, umjetničkih galerija i informativnih centara - ne nude gotovo niša ili samo sezonski - nisam shvatila kada je točno sezona!?
U ovom divnom kraju osjetih ponovno miris sela u jesen, koji me tako podsjeti na ličko djetinstvo. Naime to je miris, za one koji ne znaju, a žele iskusiti:
sunčanog listopadskog jutra,
već otpalih oraha,
posljednjih, na granama pomalo osamljenih, sezonski jabuka, krušaka i šljiva ( moja draga M zna o čemu govorim! ),
zrelog grožđa i mladog vina,
to je miris vrućeg koma nakon svježe ispečene domaće rakije.
Dunja - simbol Moslavine |
Moslavačka kuća - Mali trijem (Popovača) |
Zorka Sever rođena je 29. Ožujka 1894. u Popovači kao Zorka pl. Getz. U djetinjstvu se često selila s obitelji. Pučku školu polazila je u Jastrebarskom. Djevojačku gimnaziju i Učiteljsku školu završila je u Zagrebu, gdje je polazila slikarsko-grafičke tehnike kod Tomislava Krizmana.
Svojim je slikarskim opusom, ali i strašću za skupljanjem etnografske građe bila usko vezana za rodni zavičaj - Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvečen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvorskih radova te kreiranju vlastitih.
Matica o Zorki ...
SITNI SAVJETI
Zašto tržnice - neznam - ja iste neizmjerno volim! Međutim dokaz su bezumlja u odnosu na cijene zagrebačkih tržnica! Oprez: na kontinentu je gotovo sve jeftinije. Kila vrganja u Bjelovaru košta 40 kn, u Zagrebu famoznih 70! Ne moram spominjati, kao preprodavači kupuju tamo, a prodaju ovdje. Lokalni proizvođači naravno također koriste cjenik zagrebačkih tržnica, pa sukladno cijene donešenu robu, uglavnom 2 x tjedno, a subota u Zagrebu je udarni dan (Dolac)!
Pažnja : vrijeme je šumskih gljiva - u svojim neizostavnim tjednim posjetima zagrebačkim tržnica, naletjela sam na predivne i povoljne suhe vrganje i "mrke trubače". Preporučam posjet istima nedjeljom ujutro. Znatno je jeftinije, a pronači ćete lokalne "kumice" sa svojim zapravo jeftinim proizvodima. Pronašla sam napr. danas rijetke, a u ovo doba zrele, oskoruše - sada slijede mušmule. Suhe gljive su zahvalne, lako održive, prije upotrebe zaliju se s malo vruće vode. Naime, otvore se tada kao svježe, a izvrstan su dodatak kajganama, rižotima, raznim umacima i gulašima! Divno - današnji nedjeljni ručak: pašta s bijelim umakom od trubača i vrganja!
bunari ... |
Arteški bunar je mjesto gdje voda, koja se u podzemlju nalazi pod tlakom, sama izbija na površinu. *www
OPG BAJEVIĆ
Adresa: Graničarska 82, 43280 Garešnica
Tel: 091/593-3042
Obiteljsko polojoprivredno gospodarstvo Nade Bajević nalazi se u mjestu Kaniška Iva, pokraj Garešnice i bavi se proizvodnjom domaće rakije,likera od meda i kozjeg sira.*www (preporučam svježi i kuhani slani te isti s vlascem)
Beli žganci
Specijalitet moslavačke kuhinje
Sastojci:
0,8 kg krumpira
oštro brašno
0,5 l vrhnja
domaći maslac
sol
Opis:
Krumpir oguliti, izrezati na kockice i staviti kuhati u zasoljenu i pouljenu vodu. Kada je krumpir skuhan zgnječiti ga u vodi i polako dodavati brašno da se dobije kompaktna masa: Miješati pola sata na laganoj vatri kuhačom (plosnatom) za žgance. Domaće vrhnje kuhati dok voda ne ispari i postane gusto. Žgancima dodati domaći maslac i sol po potrebi, servirati ih tanjur ili zdjelu, u obliku žličnjaka pomoću kuhače i žlice. Preliti ih prokuhanim vrhnjem.
Može se poslužiti kao toplo predjelo.
Naši stari su ih jeli prije odlaska na težačke poslove.
Vinarija Florijanović Ivica |
vinarija-florijanovic
Škrlet je autohtona sorta grožđa koja potiče iz Moslavine i Petrinjskog kraja. Danas je glavnina proizvodnje škrleta locirana u Moslavini gdje su privatni vinari prepoznali potencijal ove sorte i sve više uvjeravaju vinske potrošače o kvaliteti vina škrlet.*www
Moslavačka vinska cesta
OPG Stjepan Tušek ima u vlasništvu 2 ha vinograda i proizvodi oko 20 000 litara “fine kapljice”. Tušeki Vam nude boravak u autohtonoj moslavačkoj kući, staroj više od 150 godina. Vinograd je najstariji privatni posjed u okolici, a vanjska pečenjara te krušna peć omogućuju pripravu jela na izvoran način. Svi vidljivi dijelovi kušaone vina obloženi su stogodišnjom ciglom. *www
Vinarija i klet Stjepan Tušek |
Moslavački sukanci
Sastojci:
- kukuruzno brašno - 1/2 kg
- jaja - 2 kom
- sol - čajna žličica
- voda, mlaka - 2 dcl
- Umak
- maslac - 5 dkg
- dimljeni sir, ribani - 15 dkg
- vrhnje za kuhanje - 3 dcl
Uputstvo:
Od brašna, jaja i vode umijestiti glatko tijesto. Kidati komadiće tijesta i protrljati među dlanovima. Obilno pobrašniti da se ne zalijepe te kuhati 15 min u slanoj vodi u koju smo dodali malo ulja.
Umak:
Zagrijati maslacu, dodati vrhnje, lagano kuhati i dodavati ribani dimljeni sir uz stalno mješanje na laganoj vatri. Posoliti po potrebi. Sve kratko prokuhati da se sastojci prožmu.
Umak preliti preko sukanaca i poslužiti toplo.
Ideja: dodati pohane gljive (šampinjone) i dobijete samostalno jelo, kao na slici, koje na taj način sprema Seoski turizam Kezele.
Zagrijati maslacu, dodati vrhnje, lagano kuhati i dodavati ribani dimljeni sir uz stalno mješanje na laganoj vatri. Posoliti po potrebi. Sve kratko prokuhati da se sastojci prožmu.
Umak preliti preko sukanaca i poslužiti toplo.
Ideja: dodati pohane gljive (šampinjone) i dobijete samostalno jelo, kao na slici, koje na taj način sprema Seoski turizam Kezele.
Augustinčićeva Plivačica, za domaće "Gola Maja" |
Daruvar i tamošnji parkovi i perivoji |
daruvarske-toplice
LUTKE na KONCU - Ugodni razgovori sestrinski (DVIJE KOZE)
veća marioneta klepeće
na projetnom povjetarcu mekeće.
ne štedi po običaju osudu,
jednog osobnog prosuda.
ova prva netom pridošla,
ova druga zapravo već otišla.
olovno susprezanje snažno,
otežava razno -
nikako mazno.
život je pero lagano -
na povjetarca mekano,
u vodi isprano.
manja lutka mora otići -
brazde nespokoja natiću,
nada poput pjeska izmiće.
novorođeno sunce kliće -
dok se zelenilo miće.
lutke putuju dalje,
do neke druge postaje,
i tako stalno nadalje.
... grad ždralova |
... voda |
Izvor termalne vode Daruvar |
09.10. - dan djece Bjelovar - Dani dokument. filma Bjelovar |
KROMED d.o.o.
Adresa: Ciglenica 89, 43280 Garešnica
Tel: 098/2401-94
Kategorije proizvoda: Keramika,
glina i lončarstvo, Likeri, Med i pčelarstvo, Rakije, Vino,
O proizvođaču:
Opis proizvođača i proizvoda dostupan je u proširenim paketima
* all fotos by Tinti
Jako lijep članak!
AntwortenLöschenAh, nostalgični gvirc sam kušala prvi put u Samoboru prije 5-6 godina, tamo ga ima i za kupiti po štandovima vikendom u gradu...
pozdrav
Mo
draga moja kolegice
AntwortenLöschenstvarno sam se vratila u djetinjstvo kada sam i sama u ovom našem kraju
proživljavala velik dio spomenutih mirisa i okusa .
hvala na divnom putovanju kroz prošlost .
pozdrav Jasminka