Sicaš li se di je lungo mare
Sicaš li se di su pisme stare
Sicaš li se di je bella fiume
Tu di si se zajubila u me
Jedna ruža cvate samo za te
Druga vene u srid mene
Vilo moja kada podeš spati
Ja cu našu pismu zakantati
Pismu koju na našemu moru
Dragi dragoj piva na prozoru
Druga vene u srid mene
Vilo moja kada podeš spati
Ja cu našu pismu zakantati
Pismu koju na našemu moru
Dragi dragoj piva na prozoru
Stara vrata |
Sicaš li se di je zvizda mora
I Marija, kraljica vapora
Sicaš li se di je vrime stalo
One noci kad se ljubovalo
I Marija, kraljica vapora
Sicaš li se di je vrime stalo
One noci kad se ljubovalo
Vinko Coce
RI NEWS - preporuke/recommendations ...
rijeka.hr
Riječina |
Tito, YU i Digitron |
Armada |
RI luka |
Nekoliko riječkih poduzetnika 1853. godine počelao je realizirati ideju izgradnje nove tvornice, ljevaonice metala. Oni osnivaju anonimno akcionarsko društvo pod nazivom “Fonderia Metalli”. Takvu vrstu metaloprerađivačke industrije Rijeka do tada nije imala. Nova tvornica “Fonderie Metalli” počinje raditi 1853./1854. godine, a smještene je na zapadnom dijelu grada. U njoj se prvenstveno lijevaju sidra i popravljaju željezni parni brodovi. Tvornica torpeda u Rijeci izrasla je tragom zamisli Riječanina Giovannija Luppisa o obrambenom oružju protiv neprijateljskih brodova, nazvanom »spasitelj obale«. Luppis se idejom bavio početkom 1860-ih, bez dovoljno tehničkih znanja i sredstava za realizaciju. Za nju uspijeva zainteresirati inž. Roberta Whiteheada, upravitelja tvrtke Stabilimento tecnico fiumano. Whitehead razvija prototip i iskušava ga 20. prosinca 1866. Za pokusna lansiranja 1868. na topovnjaču ″Gemse″ ugrađuje svoj izum, lansirnu cijev. To je učinjeno u riječkom brodogradilištu braće Schiavon, čime ″Gemse″ postaje prvi torpedni brod na svijetu. Stabilimento se 1875. transformira u Tvornicu torpeda R. Whitehead & Co. To je prva svjetska tvornica torpeda, s godišnjom proizvodnjom od 800 primjeraka.
Prema dosada dostupnim izvorima u riječkoj tvornici torpeda od 1866. godine do kolovoza 1943. godine proizvedeno je 20.323. torpeda, 1053 lansirne cijevi i 1368 visokotlačnih kompresora. Tvornica je imala godišnji kapacitet proizvodnje od oko 1000 torpeda. Prije I. svjetskog rata proizvodilo se na godinu do 800 torpeda, 1942. godine proizvedeno je 1170 torpeda. Rekordna proizvodnja 1943. g. bila je 160 komada torpeda u jednom mjesecu. Proizvodnja torpeda u riječkoj je tvornici prestala oko 1966. godine.
Stara tržnica |
GREGADA OD LASTAVICE, KOZICA I ŠKOLJKI ZA DVIJE OSOBE
Buffet Na kantunu
sastojci
svježa lastavica cca 0,60 kg – 0,80 kg
školjke po izboru 0,30 kg
svježe jadranske kozice u ljusci 0,20 kg
krumpir 0,30 kg
žuta kapula 0,40 kg
lovorov list 4-6 listića
papar u zrnu jedna mala žličica
mrkva 0,25 kg
korijen celera 0,25 kg
bijelo vino 0,10 lit
sol, češnjak, maslinovo ulje i peršin po želji
Žutu kapulu narežite na deblje kolutove i posložite na dno posude u kojoj ćete pripremati ovo jelo. Na kapulu posložite krumpir rezan na ploške debljine do 1 cm i po njemu pospite lovor, papar u zrnu, češnjak, mrkvu, celer i malo soli. Mrkvu i celer uvijek režite tako da njihova debljina prati debljinu krumpira. Nakon šta ste sve povrće uredno posložili u posudu, na njega stavite ribu, kozice i školjke. Dodajte vodu tako da pokrije povrće a riba ostane iznad tekućine. Kada voda proključa dodati vino i smanjiti na laganu vatru, poklopiti i tako kuhati još otprilike 30 min.
Kako bi smanili vrijeme kuhanja narežite ribu na fete i pazite da ne pretjerate sa tekućinom jer će jelo biti ukusnije sa što manje vode. Nakon šta ste ugasili vatru dodajte maslinovo ulje i peršin te poklopite na par minuta da se jelo smiri.
RIŽOTO OD SIPA ZA 4 OSOBE
Restoran Feral
sastojci
sipe 1kg
kapula 20 dkg
maslinovo ulje 1dcl
češnjak 2dkg
sol, papar
lovor 2 lista (ubran na Podmurvicama)
ružmarin na grančicu (isključivo ubrati na Kantridi, ali da vas nitko ne vidi)
vino malvazija 1dcl
riblji temeljac
riža 40 dkg
Na ulju popržimo kapulu dok ne požuti, dodamo česnjak, kratko ga popržimo i dodamo izrezanu sipu. Dinstamo pola sata uz dodatak lovora, soli, papra i crnila od sipe. Zatim dodamo rižu i ružmarin, zalijemo temeljcem i na laganoj vatri kuhamo jos 15 minuta. Dodamo vino i peršin i prokuhamo još par minuta.
all photos by Tinti, Sept 2012
dobri recepti, morat ću isprobat :-)
AntwortenLöschenajmo zajedno :)!
AntwortenLöschen