Sonntag, 5. Januar 2014

"Jute san se zajubi ..."

Splite grade ... 
... i Vrag odnia prišu!



Infišan san u te ...
jedna klapska ...

Ponovno me iznenadiše moji dragi Splićani. Odmah nakon Lepe Smoje valjda slovim kao najveća ljubiteljica splitskog Pazara (glavna gradska tržnica), ako već ne domaća onda zasigurno strana. 








Lepa i Smoje *www
Lepin 93.


Pođoh po svježu kravlju skutu kao i uvijek, malo frutte e verdure (kozjeg mlika u ovo doba godine nima), kada ugledah poznate mi boje. Osvanili pred svega nekoliko dana na Pazaru suncobrani boja Hajduka, pa tako istom gestom Splićani i na tom omiljenom gradskom lokalitetu veličaju svoj klub. Slažem se : takav je samo jedan na svitu!


Pazar u novom ruhu... 30.12.2013.

crveno - plavo

Hajduka svugdje ...

Samo je jedan ...

Naprid Bili!
Jeste li ikada prošetali Bačvice (omiljeno centralno gradsko kupalište) u ovo doba godine? Ja jesam - sada već više puta i mogu samo nadodati :
nima mi do mora i Splita.

Omiljeni kafić, odmah uz plažu, na samom početku kupališta me čeka - Cafe Žbirac (knjiž.hrv. račić/rak)

zbirac.com/hr

Jastoge i škampe mogu priuštiti i najobičniji turisti, ali žbirac, ukusniji od svih rakova, namijenjen je isključivo eliti ... *


Sanja M. said:
Situated above (the) sandy beach of Bačvice, only (a) five walking minutes from the very city center is (situated) caffe bar Žbirac... You can start your day there, with a nice cup of coffee or tea, or finish it with cold beer or a coctail, always surrounded with (a) fresh sea scent... This is the only place in the world where you can see people playing picigin, or if you are lucky enough to arrive sometime in June, you can even watch(the) world championship in picigin... This is a funny game, played in (the) shallow sea (ancle high), by a few people, trying to hold (a) shaved tennis ball above the water as long as posssible... * localyte.com

HNK Split - Novogodišnji koncert - 30.12.2013., 20:00 sati
Osim "Žbirca" volim i "Treće poluvrijeme" ili ti ga "U KUKE" - odmah kraj Starog placa, okupljalište i matični kafić splitskog Rugby kluba "Nada".

Nada Split Rugby

Evo šta se govori po Splitu o istom kafiću:



TREĆE POLUVRIJEME – KUKA
Dok je Štulić pisao stihove “jeftina mjuza teška cuga”, sigurno je imao na umu nešto poput popularne Kuke. Mjesto na kojem svi, bili šminkeri ili punkeri, završe nakon večernjeg izlaska. Većinom ista playlista, ali zbog toga se i dolazi. Smještena iza HNK, u blizini starog Hajdukovog igrališta. Konobari uslužni, većinom igrači splitskog ragbi kluba Nada.



spliteam.com/karakterni-splitski-barovi

Eh da - i BAMBA je super ...

TERACA BAMBA
Najosunčanije mjesto u užem gradskom središtu. Smještena na Soluratu ili kako Splićani jednostavno vole nazivati taj predio grada – poviše Fife. Prostrana teraca sa predivnim pogledom na more, splitsku luku i Katalinića brig. Bezbrižno mjesto, idealno za popiti prvu jutarnju kavu ili pročitati novine. Na svu sreću, nije dovoljno popularna među splitskim ljubiteljima prešetavanja preko Rive. Kako turisti kažu, place where the locals go.


OSIM TOGA:

Splićane i njegove goste će za doček nove 2014 zabavljati Gibonni, Dino Dvornik tribute band Noa te Mjesni odbor !


Program započinju Dino Dvornik Tribute band Noa, u 23 sata nastavlja Gibonni, a od jedan sat poslije ponoći nastupaju momci sa Šolte, Mjesni odbor. 


2013. je na Rivi dočekalo oko 70 tisuća ljudi, a ove godine se očekuje i veći broj posjetitelja! *


 
Doček 2014. na Rivi - Gibonni (Marmontova ul.)
Otvaranje prve izložbe u RH u 2014. - 01.01. točno u 00:15 - Fotoklub Split, Marmontova ulica / Riva


"Bačvice između dva svjetska rata" - FotografijeJulija Mosettiga uz potporu njegova sina Slovena

U srijedu, 1. siječnja, u 00:15 sati, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, tradicionalno se otvara Novogodišnja izložba fotografija. Ovaj put bit će izloženo 67 fotografija Julija Mosettiga u izložbi naziva "Bačvice između dva svjetska rata". Izložba će biti otvorena do 30. siječnja.* h-alter.org


gradonačelnik na otvorenju izložbe ...


Da nije ljubavi ....
 

Da nije ljubavi, da nije ljubavi,

da nije ljubavi, ne bi svita bilo.

 

Ni tebe ni mene, ni tebe ni mene,

ni tebe ni mene, moja bajna vilo.

 

Noćas mi se snilo, noćas mi se snilo,

da je tvoje tilo kraj mojega bilo.

 

Al me ti ne voliš, al me ti ne voliš,

al me ti ne voliš, moja bajna vilo.

 

Zato pojem, plačem, bestraga mu bilo,

zato pojem, plačem, bestraga mu bilo!

 

Ljubavi, ljubavi, vrag ti odnija kosti,

ča si učinila od moje mladosti?! * www


Salon Galić - Marmontova ul, ST - izložba Nives Čičin-Šajn




Kaširani papir ili papir-maše (iz francuskog papier mâche — papirna "kaša") je mješavina papira i veziva od kojih se može izraditi lagan, stabilan, relativno velik i relativno jeftin predmet kao primjerice figura, skulptura ili namještaji.

Postoji nekoliko načina za izradu kaširanog papira. Rabi se primjerice novinski papir, kojeg se trga u trake, miješa s ljepilom i vodom u određenom odnosu.
Prilikom izrade predmeta od kaširanog papira radi se u slojevima. Gotov i osušen predmet može se naknadno obraditi brušenjem. * wikipedia

Dvije duše


Gibonni

Previše sam grešan, da bih bistrom vodom ruke umio.
Da sakrio bih lice pred tvojim okom, što me bodrilo.
I mislit ću na tebe, onda kad mi svane sudnji dan.
Mislit ću na ljubav, koje nikad nisam bio dostojan.
Nisam bio dostojan.

Ni ove dvije duše, što nam je Bog povjerio.
Umjesto da se ljube, ja sam i to iznevjerio.
Izdao sam te, izdala si me.
Bolje nismo ni zaslužili.
Ni ove dvije duše, što nam je Bog povjerio.

Koliko sam blesav, toliko sam spreman gubiti.
Nauči se od mene to, što nikad ne smiješ postati.
I mislit ću na tebe, onda kad mi svane sudnji dan.
Mislit ću na ljubav, koje nikad nisam bio dostojan.
Nisam bio dostojan. * www


Muzej Grada Splita

Gibonni

Ne odustajem

Ljubav će znati 
da mi jednoga dana stavi pod nos , 
i da mi u glavu vrati 
sve što propustio sam s njom .
Žene sa stilom!
Radim na tome da se ludilo moje
ne istrči van ,
pa da se brukam pred njome

kad mogu spasit' što se spasit da , 
ja ne odustajem , ne odustajem .
Ja ne odustajem ,
jedino s njom sebe vidim ,
ja ne odustajem ,
od one za koju živim -
ne, ne odustajem

I ne smijem stati ..
Za koju živim ,
ne odustajem ,

Ne odustajem ,
ja ne odustajem .
Ja ne odustajem ,
ne smijem stati ,
I ne smijem stati ,
Za koju živim. * www

 
A sada "Adio mare" - evo mene opet brzo - kartu za povrat iz Splita već imam, samo još da ponovno odem ...
možda na neku utakmica Hajduka u nastavku sezone...

Svaki Post recept jedan:

Bakalar “po splitski”


Ima puno načina kako se kuva bakalar. Deboto svaka kaleta ima svoje ricete i svaka riceta je "najboja", a moj stari prijatej je ribar od zanata i on kaže da je ovi način stari spliski način. E pa onda, provajmo kako to izgleda…
  Sastojci:

  •  -- bakalar
  •  - krumpir /bijeli/
  •  - kapula (crveni luk)
  •  - luk (češnjak)
  •  -- lovor
  •  -- papar, sol
  •  -- maslinovo ulje
  •  --- bijelo vino

Priprema:


  1. Najprije triba kupit bakalar, a to triba učinit na vrime, bar tri-četri dana prije kuvanja. Triba ga močit nekoliko dana, i tu postoje različita mišljenja. Moj prijatelj ribar kaže da ga je bolje močit dan previše, nego premalo. Ukratko, ovi put smo ga močili četri dana i minjali vodu bar dva puta dnevno. Bakalar obično ne more stat u teću, puno je veći, ali to nije problem. Prikinite ga popola ili ga savijte pa će stat u teću .
  2. Kad se bakalar dobro natopi, ogulite mu kožu, to obično ide rukama, i odvojite meso od kosti. Kožu, peraje, rep i kosti stavite u manju teću, nalijte vodu i skuvajte temeljac.
  3.  
    Dok se kuva temeljac, izrižite kapulu, petrusimul i luk, stavite kapulu na dno velike teće, u koju će se kuvat bakalar. Na to složite sloj bakalara, pa sloj krumpira, pa opet bakalara pa krumpira. Na svaki sloj krumpira pospite sitno ručno sjeckan luk i petrusimul (peršin), luk ne valja kad se sasvim zgnječi, zalijte temeljcem, posolite i popaprite, dodajte dva-tri lista lovora, ulijte maslinovo uje, i stavite na jaku vatru, da naglo prokuva . Kad prokuva , smanjite vatru i neka tako lagano kuva oko uru i po. a kad je krumpir skoro gotov, dolijte bilog vina. pazite, bilo vino ne smite dolit prije, jer će van se krumpiri stvrdnit.
  4. Probajte, tribalo bi bit gotovo kad su krumpiri gotovi. Dodajte soli i papra ako triba.


Posluživanje:

Poslužite u duboki pjat, ako nije dovoljno velik, lako ćete uzest repete, pa i tri-četri puta, ako vas je voja. Uz bakalar gre i dobro crno vino, mi smo ovi put pili peliško vino Skaramuča iz vinarije Dingač. Pripazite da imate dovoljno vina, uz ovaku spizu društvo može popit bačvu.* Coolinarka


all photos by Tinti (except exhibition catalogue Bačvice and photo Hajduk girls, taken by Hermoso)
* net  source

1 Kommentar:

Razglednica na vjetru

                                                   Split Holographic Greeting Card - 2021 https://youtu.be/3FrMn2RHIiA Stojim na Rivi i čeka...