Split: Križine >Firule |
* Kolotura (ako služi samo za skretanje smjera užeta naziva se i užnicom), spada u jednostavne naprave i poznata je od davnina, osobito u pomorstvu. Služi za skretanje smjera sile ili za podizanje ili povlačenje velikih tereta malom silom. Izum višestruke koloture utjecao je na razvoj brodarstva u prošlosti, što je dovelo do porasta trgovine. Razmjena među gradovima je naglo porasla, pošto su troškovi transporta naglo pali. (Wikipedia)
"Život ima svoje pute ... gre, ne fermaje i u nikoj valovitoj priši mišaju se lipota i grubost ... Kano red sriće pa red tuge ... ka' tišina i gromi ... Svaka feta voje i nevoje stišće zrno cukra nad grumenom soli, a ti 'odaš mokar ka' voda kroz vrime ...
Bidan ovi naš čovik ... i ono duše u njemu sve pamti i zbraja, a on privrće, kune i beštima, švoje se na stini kad more ga najidi i ništa, baš ništa ga nemore smirit i podricat ka' ... pisma ..." (autor nepoznat)
... i zato ja volin Dalmaciju, Dalmatinka ne bila ... (Tinti)
Mural Torcide - St, Lička ul. |
Fetivi Splićanin |
.... na putu od Kozjaka preko Mosora do Biokova |
OPASNI "DALMATINCI"
slijede VIJESTI IZ KULTURE:
Hrvatski pomorski muzej Split
"Pomorski muzej u Splitu osnovan je 1925 godine. Bogato pomorsko muzealstvo u kasnijem vremenu razvijalo se kroz Pomorski muzej u Splitu i Vojno-pomorski muzej u Splitu. Pored navedenih muzeja koji su djelovali kao samostalne ustanove postojalo je i više zbirki pomorske baštine od kojih možemo navesti zbirke podvodne arheologije i muzej brodogradnje koji je djelovao pri splitskom brodogradilištu. (...)"
Đurđica Bjedov - s otvorenja izložbe "100 godina plivanja u Splitu" - Kuća slave Splitskog športa |
Otvorenje izložbe "100 god. plivanja u Splitu"
Muzej grada Trogira |
Matko Mijić (Split, 1955.) - hrvatski akademski kipar
Djetinjstvo je proveo u Milni na otoku Braču, gdje je pohađao i osnovnu školu. U Splitu je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1981. godine. Nakon studija vrato se u Milnu i živio ondje do preseljenja u Trogir 1985. Danas živi u Splitu i profesor je na Umjetničkoj akademiji. Imao je 34 samostalne izložbe i više od 100 grupnih u zemlji i inozemstvu.*
galerija-kula SPLIT
lili gluić
muzej grada trogira
*pogledajte u sklopu Muzeja grada Trogira i Galeriju Cate Dujšin Ribar - donacija umjetnice rodnom gradu
Cata Dujšin Ribar
Cata Dujšin-Ribar rođena je 17. listopada 1897. godine u Trogiru kao Katarina (Cata) Gattin (kasnije Dujšin-Ribar). U rodnom Trogiru završava I i IV razred osnovne škole. II i III razred, te tri godine Trgovačke akademije završava u Kotoru. 1915. godine obitelj Gattin, definitivno se nastanjuje u Splitu, gdje Cata nastavlja školovanje u Obrtničkoj školi, kod Peruzzija uči modeliranje, a Emanuel Vidović joj je nastavnik crtanja.
u Trogiru |
u Splitu |
Foto Klub Split Marmontova ul. |
"Čovjek nerado postaje prijatelj neke žene, ako joj već može biti ljubavnik." - zapisao je navodno jednom prilikom Albert Camus
PITAM SE: može li biti i jedno i drugo i treće?
(Tinti)
(Tinti)
Rižot po trogirski (na bakin način)*
"Zvonici, kule i kale male / Od moga rodnoga grada / Nek vas iz snova nocas
probudi / Moga srca serenada / Noci su tvoje ko kapi rose / Šapati maestrala /
Sva svoja blaga, ljudskih ljepota / Tebi su stoljeca dala / Od svog ditinjstva,
srcem vas cutim / Kalete, pjace moga grada/Radosti, tuge života svoga/Uvik
sam dilio s vama / Ponosni grade, didova naših / Cilome svitu si znan / Na
ponos svome hrvatskom rodu / Snivaj svoj vjecni san..."
V.Coce - Serenada Trogiru
Sastojci: 4 osobe
150 g luka
100 ml miješanog ulja (maslinovo +
suncokretovo)
500 g teletine ili junetine
1 žlicica Dvostrukog koncentrata rajcice
Podravka
klincic
1 žlicica soli
400 ml vode
300 g riže
100 ml bijelog vina
1 l vruce vode
papar
1 žlica nasjeckanog peršina
Kula Kamerlengo Trogir |
Priprema:
1. Sitno narezan luk pirjajte na zagrijanom ulju do zlatnožute boje.
2. Dodajte meso narezano na kockice i sve zajedno kratko pirjajte.
3. Dodajte koncentrat rajcice, klincic i sol. Sve lagano izmiješajte i podlijte vodom te
pirjajte na laganoj vatri oko 60 minuta.
4. Rižu operite, dodajte mesu, podlijte vinom i vrucom vodom i poklopite. Kad riža
omekša, popaprite i dodajte nasjeckani peršin.
Posluživanje:
Rižoto poslužite posuto naribanim parmezanom.
Savjet:
Rižoto pripremajte u tavi veceg promjera.
Trogir |
More li
*Duško Mucalo
More li nam pomoći šaka pepela
Da se pospemo za sve grije
More li nam pomoći ova pokora
Da se volimo ka i prije
More li, more li nezaliveno cviće opet cvitati
More li, more li ovu ugaslu sviću išta užgati
Reci more li
Nezaliveno cviće opet cvitati
Ovu ugaslu sviću išta užgati
Našu nesritnu jubav itko spasiti
Reci more li, reci more li,
Reci more li ikad više
More li razmrsiti grope skorene
Koja lipa rič pomirenja
More li otopiti duše ledene
Koja topla rič doviðenja
Klapa Trogir i Vinko Coce : More li
TROGIRSKI RAFIOLI *
Sastojci - za tijesto:
1kg brašna
30dkg šecera
30dkg margarina
8 žumanjaca
3dcl mlijeka
1dcl prošeka
Za nadjev:
70dkg mljevenih preprženih bajama
70dkg šecera
8 bjelanjaca
2-3 žlice marmelade od marelice
2 vanilij šecera
malo ruma ili maraskina ili oboje
oko 10 dkg rastopljene cokolade
ribana korica limuna i narance
pola rastopljenog margarina
Priprema:
1. Tijesto
2. Na radnu plohu istrest brašno i napravit rupu u sredini. Stavit margarin i šecer i dobro
rukama zgnjeciti. Dodat žumanca, mlijeko i prošek, dobro promiješat s margarinom.
Sadu u tu smjesu lagano umišavat brašno kao za kruh.
Nadjev:
1. Stuci bjelanca u cvrst snijeg. Dodat bajame i sve druge sastojke i dobro izmiješati
Tržnica u Trogiru |
Posluživanje:
Tijesto uzimajte po manje komade jer ga ima puno i ako cijeli komad tijesta razvaljate
odjednom imat cete problem prostora. Dakle umite komad i razvaljajte valjkom na jako
tanko tako da vam se prozire radna ploha. S vecom cašom ili kalupom za rafiole izrezujte
krugove, punite nadjevom, preklopite i cvrsto pritisnite. Ako radite cašom, kad preklopite
rafiol rubove utisnite vilicom. Pecnicu zagrijte na 200st i kad stavite peci rafiole odmah
smanjite na 150 ili 160st. Peku se oko pola sata, odredite sami. Nikako nesmiju porumenit
nego ostati ''bijeli''. Na to pazite. Kad su gotovi pustite da se ohlade i svaki pinelom
premažite mješavinom vode i ruma i uvaljajte u kristal šecer s dodanom vanilij šecerom.
Trogir |
poviše Solina |
Solin - najveće Marijansko svetište u regiji |
... jadan ne bio pa ne pošao vidit ... ja ostala jadna |
.... vidi, vienni, vinci ! |
restoran capo trogir
SALONA - SOLIN
Salona |
Omiš - kanjon rijeke Cetine |
Biokovo .... > Makarska |
Doima se daleko, uz blizinu tako neospornu.
Samo kratko, približih se daljini.
Nespokoja brzo zamagli prizor, kad dubina zamuti bistrinu vrela. Ostaje tišina.
Fortica Omiš |
Nekada je Ne zapravo NE.
Ne valja se tada više truditi.
DA međutim nikada zapravo ne znači DA.
(Tinti)
PUTOKAZ:
- klapsko pjevanje
- kanjon rijeke Cetine
- Fortica Omiš
- plaža
- prijevoz: ST > Omis (Taxi Bus "Dalmatinac" - svakih 30 min s autobusnog kolodvora ST ili Promet Makarska autobusi, ovi drugi su nešto skuplji, ali manje zanimljivi)
(Tinti)
Soparnik
Staro jelo soparnik datira još iz vremena prije Turaka, a usavršili su ga u
dalmatinskim Poljicama. Izvorno se priprema na okruglim drvenim plocama i
pece na kominu, no ovaj je recept prilagoden za pripremu u pecnici.
Sastojci;
6 osobe
Za tijesto:
500 g Pšenicnog glatkog brašna tip 550
Podravka
1 žlicica soli
4 žlice suncokretova ulja
350 ml vode
Za nadjev:
1 kg blitve
1 žlica Vegete
50 ml maslinova ulja
60 g mladog luka
2 žlice nasjeckanog peršina
Za posipavanje:
2 žlice maslinova ulja
3 cešnja cešnjaka
50 g grubo narezanih badema
Priprema:
1. Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite
da pokriveno stoji 15-ak minuta.
2. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite Vegetom. Ostavite stajati
oko 10 minuta i ponovo ocijedite.
3. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutice, peršin i sve dobro izmiješajte.
4. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola kolicine tijesta, pa ga stavite na dno pleha
(velicine 24×40 cm).
5. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog
tijesta.
6. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite vilicom i pecite u pecnici
zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
7. Peceni soparnik premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim cešnjakom i
bademima.
Posluživanje:
Malo ohladite i poslužite uz bevandu.
*FETE SOPARNIKA PO 10 KN MOŽETE KUPITI U BOLJIM PEKARNICAMA U SPLITU TE ORIGINAL SRIJEDOM I SUBOTOM NA SPLITSKOM PAZARU!
*posjetitie Vinoteku "Dionis" - Grgurević vina Pelješac - obiteljsaku radnju vodi kći Grgurević u Omišu - na glavnoj cesti uz obalu na izlazu iz mjesta u smjeru Makarske (!)
OPG "Grgurević"
Janjina 30
20246 Janjina
Pelješac HR
(Tinti)
vina grgurevic
PREPORUKA:
Film > konačno jedna dobra, američka, lagana komedija (dobro se zezaju na račun Googla)
Kazalište > iksfestival.eu
09.09.
ŠUMA, DRVO, SKORO, SKROZ, Skroz (Croatia)Gradsko kazalište mladih, 19:00 (izvrstan postav, odlična produkcija)
PRIPRAVNICI
Od 3. do 12. rujna u Splitu se na nekoliko pozornica održavalo drugo izdanje Međunarodnog festivala suvremenog kazališta IKS 2013.
Festival se je odvijao na pozornicama Amfiteatra (Multimedijalni kulturni centar - Dom mladih), Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih, Galeriji umjetnina te u Dioklecijanovim podrumima u kojima su se, u suradnji s Perforacije Festivalom, održavali Noći performansa.
Ovogodišnja selekcija prikazivala je projekte visoke izvrsnosti i međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji kroz specijalan projekt - Putevima kazališne inovacije na Mediteranu. Bili su prikazani neki od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske , talijanske i španjolske regije.
SVI ĆEMO KAD' TAD' NA NEKI LOVRINAC ...
Kraj.
* all Photos by Tinti (exclude receipes and film/theater)
sjajne fotke!
AntwortenLöschensoparnik je divan :-)
Ti otisneš čovjeka na put na kojem usput nauči mnogo više no da je sam hodao ulicama, plovio morem i probao kuhinju nekog mjesta...
AntwortenLöschenHvala ti.
Mery
Hvala Vama prijatelji!
AntwortenLöschen